Monday, 9 July 2012

Beast -Fiction

Beast – Fiction

[DJ] ajik nan neol
itji motago
 modeungeol da mitji motago
ireoke neol bonaeji motago oneuldo
[JH] dasi mandeureobolge uri iyagi kkeutnaji anke aju ginagin
salgacheul pago seumyeodeune
un sangsilgameun jamsi mudeodulge
saero sseo naeryeoga sijageun haengbokhage utgo inneun neowa na
nega nal tteonaji motage baegyeongeun chulguga eomneun jobeun bang an
[GK] amureochi anke nege kiseuhago dalkomhan neoui gyeoteul tteonagajil motae
urin kkeuch
iraneungeon eobseo
[HS] ireoke nan tto (Fiction in Fiction)
itji motago (Fiction in Fiction)
nae gaseum soge kkeutnaji anheul iyagil sseugo isseo
[YS] neol butjabeulge (Fi
ction in Fiction)
nochi anheulge (Fiction in Fiction in Fiction)
kkeutnaji anheun neowa naui iyagi sogeseo oneuldo in Fiction
[GK] jigeum yeogin haengbokhan iyagideulbakke eobseo
neomu haengbokhan uri dulmanui iyagiga ireoke (hyeonsilgwaneun dareuge)
sseo isseo jeomjeom
chaewojigo isseo
[HS] neoneun naege
ro dallyeowaseo angigo
pum ane angin neoreul naneun jeoldae nochi motae
urin kkeuchiraneungeon eobseo
[DW] ireoke nan tto (Fiction in Fiction)
kkeunchi motago (Fiction in Fiction)
nae gaseum soge kkeutnaji an
heul iyagil sseugo isseo
[YS] neol butjabeulge (Fiction in Fiction)
nochi anheulge (Fiction in Fiction in Fiction)
kkeutnaji anheun neowa naui iyagi sogeseo oneuldo in Fiction
[YS]dasi han beon deo m
alhajiman
jigeum neoneun nae yeope itdago geureoke mitgo isseo nan
([DW] hajiman Fiction)
[JH] nan mokjeogeul irheobeorin jakga i soseorui
kkeuteun eotteoke mamuri jieoya hae
saranghae saranghae saranghae saranghae saranghae i se geuljaman
sseo naeryeoga mudyeojin pen nunmullo eollukjin nalgeun jongi wiro
haengbokhal sudo seulpeul sudo eobseo i iyagineun
[DJ] jigeum nan neomunado haengbokhan saenggage iyagireul sseujiman
modeunge baramil ppunirago yeojeonhi
[DW] nan haengbokhangeol (Fiction in Fiction in Fiction)
[HS] uri hamkkeingeol (Fiction in Fiction in Fiction)
[DW] ije sijagingeol (Fiction in Fiction in Fiction)
[YS] kkeuteun eomneungeol (Fiction in Fiction in Fiction)

Sunday, 8 July 2012

sejarah sk pekan putatan


Kenangan Silam
Kini Tersergam Indah
Sekolah Kebangsaan Pekan Putatan,Penampang memulakan sesi persekolahannya pada 03hb Januari 1989 Guru Besar yang pertama ditugaskan di sekolah ini ialah Puan Hajjah Jamilah Bte Datuk Haji Fadzil dan dibantu oleh seorang Penolong Kanan 1iaitu Encik Amirkasan Bin Abdul Rahim.  Jumlah guru pada awal tahun 1989 ialah seramai 20 orang.
Jumlah murid pada tahun 1989 hingga akhir Oktober 1989 adalah seramai 487 orang.  Pada keseluruhannya  murid-murid yang belajar di sekolah ini adalah mereka yang berpindah dari sekolah sekitar Daerah Penampang.  Terutamanya dari SK.Petagas, SK.Buit Hill, SK.Tansau dan SRJK Hwa Shiong Putatan.  Bagi murid-murid yang mendaftar untuk Tahun 1 pada tahun 1989, pihak sekolah telah menerima seramai 97 orang sahaja.  Sembilan puluh peratus daripada jumlah murid sekolah ini tinggal di sekitar Pekan Putatan.  Kebanyakkannya terdiri daripada anak tempatan dan sebilangan kecil terdiri daripada rakyat asing seperti Filipina dan Indonesia.  Bagi kelas Tahun 1, sebanyak 3 buah kelas telah diperuntukkan.

Pra Sekolah
Kini Tersergam Indah
Pada awal tahun 1990, jumlah murid telah meningkat kepada 647 orang. Dengan itu bilangan kelas telah ditambah dari 13 buah kepada 17 buah kelas. Tenaga pengajar juga ditambah dari 20 kepada 33 orang serta dibantu oleh 4 orang kakitangan bukan mengajar.
Pada 21hb Januari 1990, sekolah ini telah mengadakan Sukan Tahunan Kali Pertama iaitu sukan julung kali telah dirasmikan oleh Ketua Penolong Pengarah Pendidikan Negeri Sabah iaitu Tuan Dr Hasbollah bin Hj Mohd Taha.
Sekolah ini juga telah menubuhkan Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG) yang dipengerusikan oleh Encik Majid Etting bagi sesi 1989 - 1990. Walau bagaimanapun, sekolah ini belum lagi dirasmikan memandangkan beberapa kemudahan asas yang belum lengkap.
Semenjak pembukaannya kira-kira lima tahun yang lalu maka upacara bersejarah Majlis Perasmian Sekolah Kebangsaan Pekan Putatan telah berjaya disempurnakan pada 12hb Februari 1994 oleh YAB Datuk Seri Anuar Ibrahim, Timbalan Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan Malaysia yang ketika itu hanya diwakili oleh timbalannya iaitu Senator Mustafa Mohamad.
Sebelum perasmiannya, sekolah ini terlebih dahulu menerima Guru Besar baharu iaitu Encik Saudi bin Suhaili yang telah memulakan tugas beliau pada 14 Disember 1993. Beliau merupakan Guru Besar yang kedua berkhidmat di sekolah ini sehingga persaraan wajib beliau pada 05 April 2007. Perubahan demi perubahan dialami oleh sekolah sama ada dari segi pembangunan prasarana fizikal mahupun pertambahan jumlah murid, tenaga pengajar dan juga guru-guru penolong kanan. Di antara guru yang pernah bertugas sebagai penolong kanan di sekolah ini, sekitar tahun 1990-an ialah En. Mulyani Doto (PK.1, PK.HEM) En. Mohd. Fazli Abdullah (PK. HEM), En. Mohd. Yaman Ag. Ali (PK. Kokurikulum), En. Osman Abd. Rahman (P.Petang), En. Santa Amir Hussin (PK.1), Pn. Hjh Nisbah Hj Kula (PK.1), Pn. Quin Maslinah Golingan (PK.Kokurilulum), Pn. Thalathiah Mohammad (PK.Kokurikulum), Pn. Ng Gun Bee (PK.1), Pn Hjh Rahmah Abd. Rahman (P.Petang), dan Pn. Nurhamidah Abdullah (PK.HEM). 

Memandangkan kawasan Daerah Putatan kian berkembang dari segi pertambahan penduduk dan arus pembangunan sekitar tahun 1994, maka sekolah ini tidak terkecuali dari mengalami perubahan tersebut. Pertambahan bilangan murid di sekolah ini membawa kepada pembinaan sebuah bangunan baharu yang telah siap dibina pada tahun 1999, mengandungi 3 buah kelas untuk aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Manakala sebuah bangunan lagi siap dibina pada tahun 2001 yang mengandungi 2 buah kelas untuk aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Namun pada tahun 2005 bangunan tersebut  beroperasi sebagai Pusat Sumber Sekolah, Bilik Alat Pandang Dengar (APD) dan Pusat Akses sekolah (2006).

Sekitar tahun-tahun 1990-an juga sekolah SK. Pekan Putatan telah menjadi tumpuan kepada kemasukan murid-murid untuk belajar di sekolah ini sehingga pada suatu ketika mencapai 1400 orang murid dan 70 orang guru serta 6 orang staf sokongan. Sekolah ini juga telah beroperasi dalam dua sidang iaitu Tahap 1 ( Tahun 1,2 dan 3 ) di sidang petang, manakala Tahap 2 ( Tahun 4,5 dan 6 ) di sidang pagi. Sekolah ini juga menempatkan sebuah bangunan prasekolah yang dibina daripada papan pada tahun 1992. Bangunan ini terdiri daripada dua kelas yang  masing-masing menempatkan 25 orang murid dengan seorang guru untuk setiap kelas. Semanjak beroperasi, bangunan prasekolah juga tidak terkecuali daripada mengalami perubahan apabila pada tahun 2007 bangunan baru Prasekolah SK Pekan Putatan siap dibina dengan konkrit sepenuhnya di samping masih mengekalkan bilangan kelas dan jumlah murid seramai 50 orang.

SK. Pekan Putatan merupakan sekolah rendah yang mempunyai bilangan murid paling ramai di daerah Penampang dan majoriti murid-murid dan guru di sekolah ini adalah beragama Islam. Hasil kesungguhan pihak pentadbiran sekolah dan kerjasama padu dari Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) yang pada ketika itu dipengerusikan oleh Tn. Hj. Ag. Damit b. Pg. Mohd. Yassin, maka pada tahun 1997 sebuah bangunan surau sekolah berjaya didirikan.

Seiringan dengan arus pendidikan perdana dan menjadikan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) sebagai salah satu bidang ilmu pendidikan, kerajaan telah mendirikan sebuah bangunan dua bilik makmal komputer yang siap sepenuhnya pada tahun 2003 dan dilengkapi dengan 42 set komputer dan sebuah komputer server.
                                                                                                                                                                              
Pada 28 Jun 2007 sehingga kini,  SK. Pekan Putatan telah ditadbir oleh Guru Besar yang  ketiga iaitu En. Abd. Kasim @ Abu Kassim b. Hj. Binsin dengan dibantu oleh empat orang penolong kanan iaitu Pn. Jeinah Jaafar (PK.1), Pn. Hjh. Tamina Hj. Rasnih (PK.HEM), Pn. Fatimah Hj. Ali (PK.Petang) dan Pn. Ng Gun Bee (PK.Kokurikulum).
                                                                                                                                                                                                       
Murid-murid yang belajar di sekolah ini pula adalah seramai 1318 orang ( Tahun 1-6 ), 50 orang ( prasekolah ), 18 orang guru lelaki dan 58 orang guru perempuan ( jumlah 76 orang guru termasuk pihak pentadbir ), dan 10 orang anggota kumpulan sokongan, (data Januari 2010).

Sebagai salah sebuah Sekolah Kebangsaan Gred A, sehingga ketika ini SK Pekan Putatan telah beroperasi selama 20 tahun dengan memiliki 3 buah bangunan yang terdiri daripada 18 bilik darjah fizikal dan 36 kelas operasi untuk pengajaran dan pembelajaran, sebuah bangunan prasekolah, sebuah bangunan Pusat Sumber dan Pusat Akses, sebuah bangunan Surau, sebuah bangunan Makmal ICT, sebuah bangunan bengkel Kemahiran Hidup, sebuah Dewan Terbuka serta sebuah bangunan tandas baharu 4 pintu untuk guru dan sebuah gelanggang simen untuk permainan ( badminton / takraw / bola jaring ) yang kedua-duanya dibina pada tahun 2009.
                                                                                                                                                                                                                                          
Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah ini juga bergerak seiringan dengan perkembangan sekolah, di mana selain En. Majit Etting sebagai pengerusi PIBG yang pertama, manakala awal tahun 1990-an En. Hj. Ag Damit Pg. Mohd. Yassin sebagai YDP PIBG yang kedua selama tiga penggal, kemudiannya digantikan oleh En. Hassan Sheikh Mohammad Ali, En. Jumidey Dater, En. Mohd. Rais Digong dan yang terkini En. Awang Saifuddin Hj. Jumat.
                                                                           
                                                                                ***********

           

           

             
1 MALAYSIA
"Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan

Tuesday, 3 July 2012

Malaysia Baru

Malaysia Baru

Andai hidup tak punya cinta
Pada bangsa maupun wanita
Hidup tak punya ertinya
Kenikmatan tidak dirasa

Cinta bangsa rasa mulia
Cinta wanita rasa bahagia
Menjadi kita penuh daya
Mencipta hidup sempurna

( korus )
Andai kita lalai sertalah lupa
Masa akan lari sia-sia
Jiwa kosong tak berharga
Dunia bukan syurga

Oleh itu mari kawanku
Berpimpin tangan berganding bahu
Segera capai cita yang satu
Di alam Malaysia baru

( ulang dari korus hingga akhir )


lagu baru malaysia

tidur mlam
gambar hantu yng sya nampak!!!!!!!!

sila buka kapan lagi .com

Monday, 2 July 2012

ost De javu di kinabalu

Ketika waktu mendatangkan cinta
Aku putuskan memilih dirimu
Setitik rasa itu menetes
Dan semakin parah

Bisa ku rasa getar jantungmu
Mencintaiku apa lagi aku
Jadikanlah diriku
Pilihan terakhir hatimu

reff:
Butterfly terbanglah tinggi
Setinggi anganku untuk meraihmu
Memeluk batinmu yang sempat kacau
Karna merindu

Butterfly fly away so high
As high as hopes I pray
To come and reach for you
Rescuing your soul
that previous messed up touching me and you

Jalan ini jauh
Namun kita tempuh
Bagai bumi ini
Hanya milik berdua

Biar ku berlebihan
Mendekatimu
Namun ku tunggu